Grzybica Candida

które skutecznie odstraszają candide albicans. Jeśli chodzi o pokarm, to przede wszystkim należy unikać zbyt dużej ilości cukrów prostych w posiłkach - organizm i tak nie trawi ich tak dużo. Pomocne w pozbyciu się gr

Grzybica Candida

Jak ustrzec siÄ™ przed candidÄ… albicans

Zdrowa dieta prawie że gwarantuje że grzyb się nie rozwinie, jednak gdy o niej zapomnieliśmy, lub nie wystarcza, jest parę rzeczy które skutecznie odstraszają candide albicans.

Jeśli chodzi o pokarm, to przede wszystkim należy unikać zbyt dużej ilości cukrów prostych w posiłkach - organizm i tak nie trawi ich tak dużo. Pomocne w pozbyciu się grzyba jest też spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (tych zdrowych), czosnek i mikstura wody z sokiem z cytryny. Ponadto, jeżeli jemy owoce (cukry proste) musimy dokładnie przeżuwać, żeby wszystko się strawiło zanim dojdzie do candidy. Jeśli chodzi o antybiotyki, to najlepiej jest ich unikać, ale jeżeli już musimy je przyjmować, to koniecznie wraz z probiotykami.

W zdrowym ciele zdro... nie ma grzyba. Trzeba uważać co się je, jeść tylko nieprzetworzone rzeczy, a wszystko będzie dobrze z Twoimi jelitami - i nie piszę tu tylko o grzybie.


Powody infekcji candida albicans

Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.

Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.

Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!


Candida albicans - jak ją zdiagnozować?

Preparat bezpośredni

W przypadku kandydozy powierzchownej biomateriał zanurzany jest w roztworze KOH, który niszczy keratynę nie wpływając na komórki grzyba. W preparacie mikroskopowym C. albicans widoczne są blastospory (pączkujące komórki), pseudostrzępki, czasami strzępki prawdziwe.

Hodowla

Grzyb wzrasta na pożywce Sabourauda w ciągu 2-4 dni, tworząc białe do kremowych kolonie, o masłowatej konsystencji. Brzeg kolonii jest gładki, czasami frędzlowaty ze względu na wytwarzaną grzybnię.

Wstępna identyfikacja opiera się na stwierdzeniu w hodowli na podłożu zubożonym (podłoże ryżowe) pod szkiełkiem nakrywkowym charakterystycznych zarodników przetrwalnikowych ? chlamidospor. Drugą metodą jest wykonanie testu filamentacji (ang. germ tube test), który polega na inkubacji komórek C. albicans w surowicy przez 2-3 godziny w temperaturze 37 °C. Po tym czasie komórki ?kiełkują? tworząc rostki, które w przeciwieństwie do tworzonych pączków lub pseudogrzybni nie są oddzielone ścianą komórkową. Powyższe testy nie pozwalają na różnicowanie C. albicans od C. dubliniensis dlatego potrzebne są dalsze testy najczęściej auksanograficzne.

Testy serologiczne

Testy serologiczne wykorzystywane są do wstępnej diagnostyki zakażeń narządowych i uogólnionych oraz do monitorowania skuteczności leczenia. Nie pozwalają jednak na jednoznaczne określenie gatunku.

Diagnostyka oparta o metodę qPCR (reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym)

Metoda pozwala zidentyfikować poszczególne gatunki grzybów z rodzaju Candida (albicans, tropicalis, glabrata, krusei, para-ortho- metapsilosis) oraz określić ich liczebność, a w przypadku zakażeń mieszanych podaje odsetkowy udział poszczególnych gatunków grzybów w pobranej od pacjenta próbce.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans